A kiválasztott menüponthoz tartozó cikk a menüsor alatt látható.

Település:   
Megye:
Ország:
Díjazási év:
Műfajcsoport:
Műfaj:
Születési év: 1974

Leírás

Dobsa Fodor Mónika vagyok, 1974. augusztus 5-én születtem Dunaszerdahelyen.
Születésemtől fogva Apácaszakállason élek, ami Ekecs község része.
Viszonylag későn, egyetemista koromban (a pozsonyi Comenius Egyetem bölcsészkarának magyar-történelem szakán végeztem) kezdtem néptáncolni a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttesben, ahol magas színvonalú szakmai munka folyt Hégli Dusán vezetésével. Hégli Dusánt máig legfontosabb mesteremnek tekintem. Mellette kedvenc oktatóm Méhes Katalin, a Szőttes akkori táncosa.

Egyetem után tanítottam, újságíró voltam, miközben a Dunaág Néptáncegyüttesben táncoltam. 1999-ben Hégli Dusán átvette a pozsonyi Ifjú Szivek vezetését, ahová én is követtem. 2000-ben pedig későbbi férjemmel, Dobsa Tamással a hivatásos táncegyüttes, az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes alapító táncosai voltunk.

2003-ig, Balázs fiam születéséig táncoltam hivatásos táncosként, de ezek az évek máig meghatározóak számomra. 2007-ben Sára lányunk született. 2003-ban férjemmel megalapítottunk a Pimpimpálé Gyermek Néptáncegyüttest, amivel működésünk 10 éve alatt Szlovákia legjobb gyermek néptánc-együttesei közé dolgoztuk fel magunkat.

Férjemmel többfelé tanítottunk, koreografáltunk, főleg szűkebb hazánk, Csallóköz és Vág-Garam köze táncaival szeretünk leginkább foglalkozni.
A Népművészet Ifjú Mestere-díjat is Tardoskedd, a Vág-Garam köze egyik legismertebb, legjobban felgyűjtött falujának táncéletéről írt munkámmal nyertem el, 2006-ban.Férjemmel a Fülöp Ferenc-díjat is Csallóköz táncainak hiteles tolmácsolásáért kaptuk.

Mivel visszavágytam a színpadra, 2011-ben megalapítottuk férjemmel, Dobsa Tamással a Kuttyomfitty Társulatot, amiben kiteljesedhetek. Társulatunk azzal a céllal alakult, hogy olyan színpadi produkciókat mutasson be a zömmel gyerekek alkotta közönségnek, hogy a szórakoztatás, a táncos élmény mellett néprajzi, zenei és irodalmi ismeretekhez juttassa őket, elősegítse a gyerekek népi kultúrához való kötődését.

A Kuttyomfitty Társulat eddig egyedülálló módon ötvöz négy előadói elemet, a néptáncot, népdalokat, szöveget és bábokat. Műsoraink pergősek, a mai kor gyermeke számára is befogadhatóvá teszik a sokszor elavultnak hitt népi kultúránkat. Az első műsorunk óta eltelt időszakban több mint 1000 alkalommal léptünk közönség elé óvodákban, iskolákban, táborokban, falunapokon, Pozsonytól- Nagykaposig, olyan neves fesztiválokon és színházakban, mint a Művészetek völgye, Savária Történelmi Karnevál, DoubleRise, Tatai Sokadalom, Így tedd rá! Pedagógus Expó, Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál, a budapesti Táncháztalálkozó, Eszterlánc, a Hagyományok Háza programsorozatai, kassai Thália Színház, soproni Petőfi Színház és a Magyar Nemzeti Színház.

Társulatunk repertoárján jelenleg 13 műsor van, melyek különböző korosztályokat szólítanak meg. A gyerekműsorok mellett a Kuttyomfitty Társulat felnőtteknek szóló produkciókat is készít és játszik nagy sikerrel.

Kuttyomfitty Társulat You Tube videói:
Magyar virtus  

Az elvarázsolt királykisasszony 

Cirkusz folklórikusz 

Az eltáncolt cipellők 

NoÉs! ? 

Honlap: